Manuele therapie

Heb je last van je spieren of gewrichten? Manuele therapie kan klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat verhelpen of verminderen. Vaak is overbelasting of een verkeerde beweging de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. De effecten van de behandeling zijn vaak direct merkbaar, gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Manuele therapie is een specialisatie binnen het vak fysiotherapie. Het doel van manuele therapie is het beter laten functioneren van je gewrichten, in het bijzonder van de wervelkolom. Hiervoor kunnen diverse technieken gebruikt worden, zoals mobiliseren en manipuleren (‘kraken’). Deze technieken worden aangevuld met adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je kunt gemakkelijker bewegen en de pijn is minder. Bovendien kan manuele therapie goed gecombineerd worden met dry needling.

Veel voorkomende klachten die een manueel therapeut behandelt:

  • hoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt naar de armen;
  • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
  • artrose van de heup;
  • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
  • bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek.


Vergoeding manuele therapie

Als specialisme van fysiotherapie, wordt manuele therapie maar beperkt vergoed vanuit de basisverzekering, vaak alleen als je een chronische aandoening hebt. Je kunt je er wel aanvullend voor verzekeren. Veel verzekeraars kiezen ervoor om een maximaal aantal behandelingen per jaar te vergoeden. Bekijk je polis of bel met je zorgverzekeraar voor meer informatie.

Maak een afspraak